DEZINSEKCIJA CRNIH ŽOHARA-SUZBIJANJE CRNIH ŽOHARA

DEZINSEKCIJA CRNIH ŽOHARA (SUZBIJANJE CRNIH ŽOHARA - UNIŠTAVANJE CRNIH ŽOHARA)

KAKO SE RIJEŠITI ŽOHARA?                                         CRNI ŽOHARI /blatta orientalis/ LIVE- YouTube

Crni žohar ili orijentalni žohar (Blatta orientalis)žohari kako, žohari forum

 

neugodno izgleda na svijetloj podlozi. Ne spada u organizirane socijalne kukce (kao što su mravi) iako se skuplja u veće skupine. Rijetko, ali je moguće postoje slučajevi zajedničkog prisustva i crnih i smeđih žohara u prostoru.Objasnit ćemo jednostavno, laicima pristupačnim tumačenjem, o kakvim se štetnicima radi te koje su njegove biološke i morfološke osobine i zdravstveni rizici i opasnosti za ljude. Ako Vam već to nešto govori, protivnik je kojeg poštujemo, ali vješto suzbijamo zahvaljujući iskustvu i stalnoj edukaciji.   

SUZBIJANJE CRNIH ŽOHARA-DEZINSEKCIJA CRNIH ŽOHARA odnosno borba protiv crnih žohara je zahtjevna i kada se pitamo "kako riješiti žohare ?", govorimo o višekratnom uništavanju crnih žohara upotrebom različitih sredstava i tehnologija protiv crnih žohara ali gotovo nemoguće do istrebljenja crnih žohara već do suzbijanja crnih žohara na biološki minimum.

METODE I UČINKOVITA SREDSTVA ZA BORBU PROTIV CRNIH ŽOHARA TVRTKE "ŠVAJGER",TEHNOLOGIJE I MJERE ZA BORBU SA CRNIM ŽOHARIMA ODNOSNO RJEŠAVANJE PROBLEMA S CRNIM ŽOHARIMA

 • PRSKANJE ŽOHARA CRNIH (zovu još i špricanje žohara ili zaprašivanje žohara-korištenje insekticida u tekućini)

 • ZADIMLJAVANJE,DIMLJENJE PROTIV CRNIH ŽOHARA (suhi aerosol)

 • KLOPKE, LOVKE PROTIV CRNIH ŽOHARA (feromonski mamci oblikom kuglice za žohare ili valjčići za žohare)tipa bumortin

 • ZAMAGLJIVANJE PROTIV CRNIH ŽOHARA (HLADNO-ULV ili TOPLO-vlažni aerosol)

 • ZAPRAŠIVANJE ŽOHARA PRAŠENJE PRAHom ZA DEZINSEKCIJU ŽOHARA (može sadržavati dijatomejsku zemlju i hormone) 
 • GEL ZA  ŽOHARE– GELIRANJE PROTIV CRNIH ŽOHARA (hranidbeni mamac s insekticidom)

 • Prednosti gela za žohare pri suzbijanju žohara-dezinsekciji žohara        DEZINSEKCIJA ŽOHARA GELOM-GELIRANJE

 • DEZINSENSEKCIJA CRNIH ŽOHARA GELOM-GELIRANJEØ  neinvazivan bez višestrukog onečišćenja površina,inventara i namirnica ni potrebe za posebnom zaštitom ili ispraznjivanjem prostora 

  Ø  insekticid za izravnu brzu primjenu (gotov i pripremljen) pa štedi vrijeme

  Ø  insekticidni gel kremasti mamac za direktnu primjenu (bez prskanja izravno na kritične točke)

  Ø  bez mirisa i stvaranja neugodnosti za vaše potencijalene klijente i radnike u poslovnom i proizvodnom prostoru

  Ø  Ukusan je žoharima i privlači ih 

  Ø  dokazana visoka učinkovitost djeluje i do 3 mjeseca nakon  jedne aplikacije. 

  Ø  prikladan za uporabu na vanjskim i u unutarnjim prostorima, u kućama, skladištima, na javnim površinama, u školama, bolnicama, restoranima,        hotelima, kinima, kampovima, javnim i ostalim prijevoznim sredstvima, industrijskim postrojenjima (uključujući prehrambenu industriju), laboratorijima i sl.

  Ø  Žohari koji nisu došli u kontakt s mamkom obično se hrane izmetom i leševima drugih žohara, čime gutaju dovoljnu količinu aktivnih tvari koja bi bila smrtonosna stvara se lančani "domino"efekt, koji pospješuje učinkovitost gela i brzo dovodi do uništenja cijele populacije.

  Ø  Jednostavnost za aplikaciju i pristupačnost Gel se primjenjuje pomoću posebnog aplikatora (pištolja), koji omogućava preciznu dozaciju sredstva u kapljicama, na za to predviđenim mjestima.

  Ø  većina ih sadrži denantonium benzoat, gorki agens koji smanjuje rizik od slučajnog gutanja djece i ne-ciljanih životinja

 • AEROSOL GOTOVI SAMOISPRAŽNJIVI SPREMNICI

NAVEDENE MJERE DOBITNA SU KOMBINACIJA ZA SUZBIJANJE CRNIH ŽOHARA -UNIŠTAVANJE CRNIH ŽOHARA -BORBU PROTIV ODNOSNO UKLANJANJE ILI OTKLANJANJE CRNIH ŽOHARA.

 

Svaka od navedenih mjera uništavanja usmjerena je na biologiju,ponašanje žohara i mjesta pojave žohara u svrhu njihova otklanjanja.  Sredstva protiv crnih žohara djeluju na žohare kontaktno-dodirom, probavno-digestivno-ingestivno ili respiratorno-inhalacijom u dišne puteve insekata. Insekticidi mogu biti trenutnog" knock down" djelovanja ili produljenog-rezidualnog-ostatnog djelovanja i mogu imati efekt "istjerivanja"- flushing efekt.

 

STANIŠTA  CRNIH ŽOHARA ip bumortin žohare, kuglice kao bumortin žohare,valjčići - bumortin,kućice kao bumortin  za žohare

·      VAN ZGRADE cjevovodi, kanalizacija, septička jama, oronula žbuka, tegle s cvijećem. Vani se ponekad zadržava ispod kanti za smeće i tegli za cvijeće. Na vanjskim površinama ih se može vidjeti ljeti ako su zbog nečega uznemireni ili su se na prenamnožili. U ljetnjim mjesecima tijekom noći  izlaze na ulicu. 

       VAN STANA crne žohare susrećemo u objektima uvijek u prljavim, toplim i vlažnim prostorima kao što su podrumi  i drvarnice ,kotlovnice, smetlarnici, kanalizacija, suterenski prostori, tehnički prostori. Za razliku od smeđeg žohara voli nešto hladnije prašnjave prostore kao što su mjesta između zemlje i temelja, ispod pločnika, kanalizacijskih odvoda i slivnika. Zimsku hladnoću crni žohar ne podnosi pa se zimi zadržava na toplim mjestima, uz uređaje za grijanje kotlovnice, te pod poklopcima kanalizacije ili toplovoda

        U STANU danju se zadržava u raznim pukotinama u podu  ispod tapeta, lajsni pragova i dovratnika, linoleuma, tepiha, tapisona, često ispod i iza ormara, zidanih peći. Također preferira drvene grede, lajsne (letvice), tapete  i slično.  

         Žohari se boje svjetlosti, aktivni su tijekom noći. Crni žohar ispušta na daljinu vrlo neugodan miris. Jako su plašljivi i bježe na  najmanji šum. Osjetljivi su na manjak vode. Sporiji su od smeđih žohara.                                                                                                                                                                                                                                                                                          U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA nalazimo ga u skladištima ,po podovima jer izlaze iz slivnika i šahtova, oko dovratnika i pragova te oko drva ispod peći za pizzu. Voli i mnoga druga mjesta kao što su daske ispod šanka ili pak šupljine ugrađenih sjedalica u separeima 

U

U       GRAĐA I VELIČINA CRNIH ŽOHARA ip bumortin žohare, kuglice kao bumortin žohare,valjčići - bumortin,kućice kao bumortin  za žohare

·       Ima spljošteno tijelo,dužine oko 2,5 cm.. masnog je sjaja i tamno smeđe do potpuno crne boje.  

·       Ima tri para dugačkih nogu  i duga pokretljiva ticala.  Glava mu je prekrivena štitastim prsnim kolutićem. Usni organi - čeljust prilagođeni su za grizenje. Odrasli su veličine 20 – 25 mm, ženke na leđima imaju krilne jastučiće (nerazvijena krila). Ženke su nešto šire i izgledaju teže dok mužjaci imaju krila koja im prekrivaju oko ¾ leđa dakle kraće od tijela a nisu dobri penjači kao smeđi žohari.

RAZMNOŽAVANJE i RAZVOJNI CIKLUS CRNIH ŽOHARA

Ženka jajnu kapsulu veličine zrna graha nosi do 30 sati te je odlaže na skrovito, zaštićeno, tamno mjesto u blizini izvora hrane, živi podmladak koji pri pucanju ooteke (jajne čahurice-kapsulice) izlazi van brzo se razmnožava. Ličinka (nimfa) se razvija nepotpunom preobrazbom, gdje je ličinka slična odraslom insektu. Ooteke su podložne isušivanju, napadu gljivičnih bolesti, a pri nedostatku hrane kanibalizmu drugih žohara.

Ooteka crnog žohara sadrži 16 jajašaca iz kojih se kroz 60 dana razvijaju nimfe. Nimfe se presvlače 7-10 puta, a njihov razvoj, ovisno o životnim uvjetima traje od šest mjeseci do godine dana. Za razliku od drugih vrsta u njima se nalaze larve. Jedna ooteka daje do 16 larvi, a broj ooteka u toku života ženke varira po različitim autorima od 18 do 50.

PREHRANA CRNIH ŽOHARAip bumortin žohare, kuglice kao bumortin žohare,valjčići - bumortin,kućice kao bumortin  za žohare

Svežder je, jede hranu biljnog i životinjskog porijekla. Hrani se ostacima namirnica,ali grize i kožu,papir,drvo,tkaninu organskog porijekla. U starim knjigama jede ljepilo, a može jako dugo opstati bez hrane.

ŠTETA ZA LJUDE I IMOVINU

Vrsta koja su se prilagodile životu uz čovjeka predstavljaju veliki higijenski problem za čovjeka.

Prehrambene proizvode zagađuju svojim izmetom i prisutnošću. Uzročnici su i mnogih alergija u odraslih i djece, dokazano je da kod djece mogu izazvati astmu. Alergeni se nalaze u slini žohara, fecesu, sekretima, ljuskama oklopa i mrtvim tijelima žohara. Pogoduje im nečistoća jer se hrane ostacima hrane. Najčešće ih možemo pronaći u skladištima, kuhinjama, kupaonama (potrebna im je voda za razvoj) i sl. Pošto su noćne životinje dosta ih je teško za otkriti, otporni su na insekticide, sposobni su dugo preživjeti bez hrane i zato za čovjeka predstavljaju veliku i stalnu opasnost kao mehanički vektori prijenosa (prenositelji) zaraznih bolesti (salmonela, stafilokok, tuberkuloza, šigela, dizenterija, tuberkuloza, kolera, tifus) Nalaz žohara u svakom slučaju upućuje na loše higijensko-sanitarne uvjete objekta.

 

 

 ZAGREB 01/61 77 775;01/ 61 10 194; 098/66 44 64; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

      ISTRA 052/460 050, 098/ 276 768; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.