Dezinfekcija - Kemijska dezinfekcija

DEZINFEKCIJA PROTIV CORONA VIRUSA, COVIDA 19                                                                                                                                                                                   Dezinfekcija mikrorganizama

DEZINFEKCIJA protiv CORONA virusa , imenom COVID 19 provodi se ULV zamagljivanjem koje omogućava da virucidna aktivna tvar dezinficijensa u što izravnijem i neposrednijem kontaktu sa virusom dovodi do njegova uništavanja kemijskim djelovanjem. ULV zamagljivanje predstavlja aerosol koji onesposobljava virus u zraku prostorija, taloži ga i uništava , a dodatno se oslobađa i dezinficijens u obliku plina. Stoga je takva ULV tehnologija prava metoda izbora , a da najmanje utječe na površine i opremu u prostoriji.

KOLIKA JE DUGOTRAJNOST DEZINFEKCIJE PROTIV CORONA VIRUSA; COVID 19 ?

Ona je ovisna o reakciji sa površinom i sa medijem u kojem je virus, ovisna je o mikroklimi unutar prostorija, prisustvu drugih onečišćenja u radnom procesu i u zraku.

Treba napomenuti da se također mora pripaziti da primjenom insekticida ne nastanu oštećenja ili stradaju kućni ljubimci, akvariji, krletke i bilje te inventar.

Obzirom da se radi o vlazi koja se generira , a gotovo svi su prostori pod strujom također treba voditi računa o opasnostima od struje.

Tvrtka ŠVAJGER d.o.o za dezinfekciju , dezinsekciju i deratizaciju ovih dana pruža navedene usluge državnim institucijama, ministarstvima i poslovnim subjektima koji su se odlučili na rad u timovima, SVE u svrhu prevencije zaraze zaposlenika u uredima na poslu ili u pogonima.

SVRHOVITOST DEZINFEKCIJA STANOVA, DEZINFEKCIJA STAMBENIH ZGRADA I STAMBENIH PROSTORA i KUĆA ?

Dezinfekcija stambenih prostora kako radi oboljelih u zgradi, stanu tako i radi osoba u samoizolaciji koji su potencijalni izvor zaraze COVID, CORONA virusa.

Dezinficiraju se mjesta stvari i oprema kojima se ljudi najviše služe, prostori i površine kojima se kreću i komuniciraju, sa kojima dolaze u kontakt,dotiču ih ili u njima štogod odlažu..

KOLIKO ČESTO  DEZINFEKCIJU PROTIV CORONA virusa i COVID a treba provoditi ?

ŠTO ČEŠĆE i ŠTO SVEOBUHVATNIJE jer i dezinficijensi imaju ograničeno djelovanje a jednom uklonjen dezinficijens moguće je mjesto kontaminacije CORONA, COVID 19 virusom.

DEZINFEKCIJA PRVA I NAJBITNIJA U PRAKSI I U POJMOVNIKU

Dezinfekcija je skup različitih mjera koji se provode s ciljem uništavanja, usporavanja rasta i razmnožavanja ili uklanjanja većine mikroorganizama na površinama i predmetima,PRANJE RUKUna u zraku i tekućinama do situacije koja se smatra sigurnom za zdravlje. Mikroorganizmi (bakterije i njihove spore, virusi, paraziti, protozoe, gljivice) su ti koji uzrokuju zarazne bolesti i neželjeno kvarenje namirnica dok su glodavci i insekti samo njihovi prenosioci-vektori.

Mikrorganizmi mogu biti prodrijeti u organizam čovjeka izravno (direktno) i neizravno (indirektno).dezinfekcija-corona -korona-COVID-mikroorganizmi-bakterije-virusi-gljivice-mikrobiološka-higijena-raskuživanje-salmonela-listeria-escherichia-stafilokok-legionela

Kako bismo razumjeli svrhu ,cilj i same metode primjene dezinfekcije bitno  je spoznati način nastajanja zarazne bolesti koji se sastoji od 5 neophodnih faktora (karika u lancu) nazvanih

 

         

 

 

 

 

VOGRALIKOVIM LANCEM:NASTANAK ZARAZNE VOLESTI

  • izvor zaraze
  • putevi širenja bolesti
  • ulazna vrata infekcije
  • količina i virulencija uzročnika
  • predispozicija (osjetljivost) samog domaćina

Zarazna bolest spriječit će se ukoliko bilo koja od ovih karika izostane.

Prava potreba za postupkom dezinfekcije kada ga provode ovlaštene tvrtke za dezinfekciju pa tako i tvrtka ŠVAJGER nastaje kada se treba provesti dezinfekcija

  • prostora u kojima se pojavila zarazna bolest 
  • prostora u kojima je pojavilo trovanje hranom (salmoneloze, crijevne zarazne bolesti, hidrične epidemije, legionarska bolest)
  • prostora u kojim su nađeni leševi ljudi ili životinja
  • fekalnih masa kod izljeva kanalizacije i pucanja cijevi
  • uklanjanje neugodnih mirisa
  • prostora i prijevoznih sredstava
  • cisterna ,bazena, vodozahvata, vodoopskrbnog sustava
  • ventilacijskih ,klimatizacijskih i zrakovodnih sustava

Dezinfekcija se provodi mehaničkim, fizikalnim ili kemijskim mjerama.
Mehaničke mjere dezinfekcije podrazumijevaju mehaničko uklanjanje mikroorganizama s radnih površina, predmeta ili u prostoru kao samostalne metode uklanjanja mikroorganizama, odnosno stvaranja preduvjeta za uspješno provođenje drugih postupaka dezinfekcije, a provode se struganjem, metenjem, odmašćivanjem i pranjem, filtracijom, ventilacijom i taloženjem.
Fizikalne mjere dezinfekcije podrazumijevaju uporabu topline (suha ili vlažna) koja svojim djelovanjem uništava, usporava rast i razmnožavanje ili uklanja većinu mikroorganizama.


Kemijske mjere dezinfekcije podrazumijevaju uporabu kemijskih tvari, odnosno dezinficijensa, koje svojim djelovanjem uništavaju, usporavanju rast i razmnožavanje ili uklanjaju većinu mikroorganizama.

 Tehnike primjene kemijskih dezinficijensa su:

– posipanje – nanošenje praškaste ili granulirane formulacije dezinficijensa na smjese suhe (feces i sl.) ili tekuće (urin, sputum i sl.) uz obvezno miješanje da se postigne ravnomjerni raspored unutar smjese,
– brisanje – nanošenje tekućeg dezinficijensa ili radne otopine, sterilnom krpom ili vatom jednokratnim potezom na ciljanu površinu,
– prebrisavanje – nanošenje tekućeg dezinficijensa ili radne otopine, sterilnom krpom ili vatom na ciljanu površinu višekratnim potezima,
– pranje – dezinfekcijsko pranje ruku, predmeta, površina ili rublja u otopini dezinficijensa,
– potapanje – uranjanje predmeta ili pribora u uvijek svježe pripremljenu otopinu dezinficijensa s potpunim potapanjem, bez virenja iz otopine,
– prskanje – primjena radnih otopina dezinficijensa tehnikom izbačenog mlaza za obradu ciljanih površina ručnim, leđnim ili motornim prskalicama s kapima veličine od 100 do 200 mikrona,
– raspršivanje (orošavanje) – primjena radnih otopina dezinficijensa tehnikom nošenog mlaza za obradu ciljanih površina i prostora, ručnim ili leđnim raspršivačem kapima veličine od 50 do 100 mikrona,
– zamagljivanje (aerosolizacija) – primjena radnih otopina dezinficijensa tehnikom izbačenog mlaza za obradu prostora kapima veličine od 5 do 50 mikrona,
– zadimljavanje – ispunjavanje ciljanih prostora česticama dezinficijensa koji se tinjanjem ili izgaranjem oslobađa iz posebnih formulacija dezinficijensa.
Dezinficijensi se upotrebljavaju u obliku koncentrata ili razrijeđeni. Radne otopine dezinficijensa pripremaju se otapanjem ili razrjeđivanjem destiliranom vodom. Dezinficijensi na osnovi klora (klorni preparati) iznimno se mogu otapati ili razrijediti sanitarno ispravnom vodom.dezinfekcija, sredstvo za dezinfekciju, dezinfekcija mikroorganizama, dezinfekcija bakterija, dezinfekcija virusa, dezinfekcija gljivica, dezinfekcija plijesni, raskužba, raskuživanje,dezinfekcija-corona -korona-COVID-mikroorganizmi-bakterije-virusi-gljivice-mikrobiološka-higijena-raskuživanje-salmonela-listeria-escherichia-stafilokok-legionela

 

ZAGREB 01/61 77 775;01/ 61 10 194; 098/66 44 64; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

      ISTRA 052/460 050, 098/ 276 768; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

KLIK -POTRAŽITE NAS NA FACEBOOKU