DEZINSEKCIJA MRAVA - SUZBIJANJE MRAVA I O MRAVIMA

dezinsekcija mrava,mravi,deratizacija mrava,dezinsekcija faraonskih mrava,dezinsekcija žutih mrava, suzbijanje faraonskih mrava, uništavanje mrava,suzbijanje žutih mrava,uklanjanje mrava,kako suzbiti mrave, suzbijanje mrava,deratizacija mrave,špricanje mrava,prskanje mrava,borba protiv žutih mrava, otklanjanje mrava,zaprašivanje mrava,faraonski mrav,leteći mravi,kuglice za mrave,valjčiči za mrave,tipa bumortin,kućice za mrave,lovke za mrave,sredstvo protiv mrava 

Dezinsekcija ili suzbijanje mrava,prskanjem mrava,špricanjem mrava, zaprašivanjem mrava radi uklanjanja mrava obavlja se obzirom da su mravi puzeći insekti, tako, da se preparat insekticida u otopini insekticida obzirom na podlogu rasporedi na što veću kontaktnu površinu prostora ili zgrade gdje su se pojavili.

Faraonski ili žuti mravi (Monomorium pharaonis) - smatraju se jednom od najopasnijih, najizdržljivijih vrsta mrava, najčešći su u stanovima.


IZGLED i PORIJEKLO  Faraonskih (žutih mrava) 
ŽIVOT MRAVA video

Najznačajniji problem su žuti mravi ili "faraonski mravi" koji su vrlo sitni do dužine tijela 1,5-2 mm, žute do crvenkaste boje ali se u velikim nakupinama  skupljaju na hrani. Gotovo ništa nije moguće ostaviti na otvorenom. Stoga ugroženi stanari izmišljaju razne vješalice, stalke, kuke. Kuhana hrana i svježi kruh spremaju se u frižidere odmah po završetku pripreme. Često se uvlače u friško oprano rublje, razne elektroničke uređaje , nekada kada su se koristile u VHS kazete. Izlaze iz gotovo svih rupa i pukotina , tako da je izraz "najezda mrava" dobar opis događaja. Njihovi su mravinjaci negdje u zidovima, ponekad u uređajima i ladicama namještaja koji se dugo ne otvara. Žive s ljudima i njihovi su pratitelji. Najčešće ih nalazimo u višestambenim zgradama (kolektivnom stanovanju) te u poslovnim zgradama. Sumnja se da u zgrade ulaze još u materijalima i smjesama za zidanje i žbukanje. Također njihove se populacije povećavaju s porastom topline .

Porijeklom su iz tropskih i suptropskih krajeva odakle su se proširili po cijelom svijetu. Prezimljavaju zahvaljujući dobro grijanim zgradama,s centralnim grijanjem i prisustvom hrane.  Naseljava  topla mjesta na kojima je prosječna temperatura iznad 26°C. Prehrana ove vrste je raznolika, no preferiraju šećere, meso i krv. 
Specifično je za ovu vrstu da u jednoj koloniji može biti i do 2000 kraljica uz mnoštvo radilica.  Stvaraju enormno velike kolonije i do nekoliko milijuna radnika i nekoliko tisuća kraljica.
dezinsekcija mrava,mravi,deratizacija mrava,dezinsekcija faraonskih mrava,dezinsekcija žutih mrava, suzbijanje faraonskih mrava, uništavanje mrava,suzbijanje žutih mrava,uklanjanje mrava,kako suzbiti mrave, suzbijanje mrava,deratizacija mrave,špricanje mrava,prskanje mrava,borba protiv žutih mrava, otklanjanje mrava,zaprašivanje mrava,faraonski mrav,leteći mravi,kuglice za mrave,valjčiči za mrave,tipa bumortin,kućice za mrave,lovke za mrave,sredstvo protiv mrava

 GRAĐA FARAONSKIH ŽUTIH MRAVA

dezinsekcija mrava_faraonski_mrav

U  mravinjaku nalazimo matice (kraljica), mužjake i radilice. Radilice su kod ove vrste vrlo male – od 1,7 do svega 2,3 mm ravnomjerne žućkasto - crvenkaste boje. Mužjaci su veličine 2,8 do 3  mm, crnosmeđe boje i svjetložutim ticalima i nogama. Kraljica može narasti od 3,5 do 4,8 mm, smeđkastožute je boje s nešto tamnijom glavom i  crnim oznakama na zatku.
Kod mužjaka (kojih je najmanje u koloniji-zajednici)  i kraljica se prije oplodnje razvijaju krila, a koja im otpadaju odmah posle "svadbenog" leta i pronalaženja pogodnog mjesta za stvaranje  nove kolonije. Radilice su najbrojnije u koloniji žutih mrava, veličine 1,5-2 mm. Boja im varira od žute do crvene. Nemaju krila, a usni aparat im je dobro razvijen i služi za odgrizanje komadića  hrane i odbranu kolonije. Uloga mužjaka je da oplode ove ženke i posle toga ubrzo uginu. Žuti mravi voli tople i vlažne sredine u kojima ima velike oscilacije u temperaturi tokom cijele godine.

NAČIN ŽIVOTA FARAONSKIH ŽUTIH MRAVA

Prebivalište : da bi preživjeli, zadržavaju se na mjestima s umjetnim izvorom topline.

·     Osnovna karakteristika žutih kao i ostalih vrsta mrava je u tome što žive u kolonijama. Obzirom na veličinu vrlo ih je teško uočiti stoga i ne čudi da se infestacija otkriva tek kada zbog veličine kolonije radilice u potrazi za hranom izlaze iz gnijezda u velikom broju.
Osnivanje kolonija kod ove vrste je vrlo uspješno zahvaljujući izgradnji dodatnih mravinjaka. Oplođene ženke tako lutaju po zgradi i uz pomoć radilica osnivaju nove mravinjake čime se zaraženost prostora i površina kretanja kolonije znatno povećava. Obzirom da vole topla i vlažna mjesta, mravinjake rade duboko u zidovima, dvostrukim podovima odnosno stropovima. Faraonski mrav gradi mravinjake  u zidovima, ispod podova, iza peći, te u raznim komadima namještaja, toplinskim stanicama., akomuniciraju i šire se cjevovodima (toplovod, vodovod, plinovod, cijevi za ventilaciju,kanalizaciju,...), raspuklinama u zidovima, različitim šupljinama i rascjepima a za mravinjak traže bliski neophodni izvor vode. Šire se i elektroinstalacijama, ambalažom, hranom za kućne ljubimce, namirnicama, rubljem iz praonice (primjerice u bolnicama)... Zadržavaju se u smočnicama i kuhinjama, gdje nalazi dovoljno hrane. Širenje po stanovima, pa i onim na gornjim etažama višekatnica. Sitni faraonski mravi  lako prolaze i kroz uske pukotine, te nesmetano prelaze iz stana u stan, iz etaže u etažu, iz ulaza u ulaz ,odnosno iz zgrade u zgradu.  Kako se faraonski mrav zadržava na toplim mjestima, to mu je i razvoj ubrzan, pa tijekom godine može imati veliki broj generacija. To je i razlog da se brzo širi unutar stana, ali se vrlo brzo raseljava i u ostale stanove tog objekta, pa i u susjedne objekte. Borave u pukotinama u zidu, ispod fasada u raznim izolacijskim materijalima, vole boraviti ispod dovrataka i prozorskih okvira,šire se po kućama i sobama po katovima hodajući po svim tipovima instalacija, čak i električnih,mogu ući u domove i kroz razvodne kutije, prekidače i utičnice, u ladice stolova i ormara, ulaze u viseće police, ulaze čak i u frižidere. Vrlo često se mogu naći i u ormarima za veš.

Pri širenju uvijek odabiru najsigurnije puteve i uvjete koje im osiguravaju potrebitu količinu  hrane i vode. 

Već se dugo zna da mravi komuniciraju pozitivnim feromonima kojima jedni drugima poručuju gdje ima vode ili hrane Sada se pokazalo da imaju i negativne feromone kojima se sluze kako bi druge mrave odvratili s uzaludnog puta otkrili su znanstvenici sa sveucilista u Sheffieldu d

Faraonski mravi luče te pozitivne feromone na kritičnim mjestima odnosno raskrižjima kako bi naputili ostale mrave na hranu ili vodu odnosno negativne feromone  kako bi obavijestili druge  mrave da zaostataka ili izvora hrane ili vode nema  

RAZVOJNI CIKLUS i RAZMNOŽAVANJE  FARAONSKIH ILI ŽUTIH MRAVA                                   FARAONSKI MRAV hrani larvu VIDEO                                          FARAONSKI MRAVI uz KRALJICU MATICU

Faraonski žuti mravi uz maticuŽenke faraonskog mrava počinju nesti jaja već nakon šest do devet dana po izlijeganju. Razmnožavaju se na taj način što oplođene ženke slažu jaja u staroj koloniji ili pak traži pogodno mjesto u istoj ili drugoj zgradi za formiranje nove kolonije. Razvoj mrava je brz. Cijeli razvojni ciklus  jedne generacije mrava od polaganja jaja do pojave odraslih mrava na temperaturi 27°C traje svega 30 dana.

Razmnožavanje : od jajašca do odraslog insekta – IMAGA vremenski treba 45 dana. Ženke mogu živjeti 39 tjedana i položiti do 400 jajašaca. Mravi radnici mogu živjeti do 10 tjedana.

ŠTETNOSTI IZAZVANE MRAVIMA se najčešće su vezane uz hranu i onečišćenje površina u domu.

Prisutnost mrava je ipak nepoželjna u kućama ili stambenim zgradama, budući da zagađuju hranu i čine mnoge neugodnosti.U stambenim zgradama POJAVLJUJU SE kuhinjama, ostavama i kupatilima. Do ovih prostorija pronalaze razne puteve kroz zidove i pod.Najustrajniji su i najteži za kontrolirati od svih komercijalno važnih vrsta

NAGRIZANJEM-oštećuju razne odjevne predmete koje rupičasto izgrizaju, uznemiruju djecu i odrasle osobe koje borave u stanu, zavlačeći se ispod odjeće i sl.

·       DODIJAVANJE  faraonski mravi nisu agresivni i ne bodu.

Faraonski mrav za hranu koristi različite prehrambene proizvode, bilo da su biljnog ili životinjskog podrijetla. Vrlo često zavlači se u kruh, razne vrste peciva, kolače, suho meso i slične živežne namirnice. No kako za hranu koristi i uginule kukce, primjerice žohare, zatim uginule sitne glodavce i neke druge uginule životinje, on može prenijeti i neke zarazne bolesti

Različite studije su pokazale da obzirom na njihovu brojnost, ovi mravi mogu biti vektori različitih zaraznih bolesti kao što su salmonela, streptokoki, stafilokoki... u jednom istraživanju je dokazano da mogu prenositi sljedeće bakterije: Enterobacter agglomerans, Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium, Gemella haemolysans, Klebsiella pneumoniae, Streptococcus acidominimus i Staphylococcus lugdunensis. U bolnicama mogu prenositi i uzročnike bolesti visokootporne na lijekove (MRSA), te biti uzročnici različitih alergijskih reakcija. Ukoliko uđu u električne aparate, mogu izazvati vrlo veliku štetu uzrokujući kratke spojeve i uništavanje kablova. Mravi koriste raznovrsnu hranu. Najradije napadaju šećer, džem, med, kolače, torte, suhomesnate proizvode, kruh i slično. U nedostatku hrane skupljaju se na uginulim žoharima,  na prljavom vešu, te tako mogu preneti zarazne bolesti.

Mravi su porodica insekata koji žive u velikim populacijama i kolektivnim ponašanjem te dezinsekciju mrava (uništavanje - suzbijanje mrava) treba sagledati sa strane njihovog ponašanja i biologije...Mravi su s jedne strane korisni obzirom da sprečavaju nakupljanje ostataka u prostoru, a time organskih tvari koja su podloga za razmnožavanje mikroorganizama. Naravno da se time sprečava stvaranje neugodnih mirisa raspadanja  te pojava zaraza.S druge strane naravno da po svojem putu "prikupljaju" mikroorganizme i nanose ih na hranu.Žive organiziranom hijerarhijom podređenom kraljici-matici, njenoj potrebi za prehranom u svrhu reprodukcije.Tu su radnici,vojnici, ličinke ,jaja. Mravi su i srodnici osa, pčela i stršljena koje također pokazuju ova obilježlja života, ponašanja i hijerarhije.

KAKO SE RIJEŠITI MRAVA ? Kad želimo suzbiti žute faraonske mrave, Prije svega govorimo o dezinsekciji (bez-insekata), a ne o deratizaciji mrava.

Možemo govoriti o dezinsekciji suzbijanju faraonskih  žutih mrava , uništavanju faraonskih ili borbi protiv mrava,no obzirom da su sredstva za borbu protiv mrava ciljana i ograničena na jedan prostor nipošto ne možemo  govoriti o njihovom trajnom otkanjanju bez da se tretira čitav objekat ili čitava zgrada. Time ne želimo obeshrabriti korisnike već im dati do znanja da  je trajnost dezinsekcije svih pa i faraonskih žutih  mrava ovisna o susjedima pa čak i o dobrosusjedskim odnosima.

Prskanje, špricanje ili zaprašivanje faraonskih žutih mrava obavlja se obzirom da su mravi puzeći insekti tako da se preparat insekticida u otopini insekticida obzirom na podlogu rasporedi na što veću kontaktnu površinu prostora ili zgrade gdje su se pojavili....

To znači da treba poprskati sve pukotine i oko njih gdje faraonski žuti mravi izlaze (oko vode, instalacija, strujnih sklopova) i ulaze (vrata,prozori) 

Dalje su tu opće poznati i rašireni crni mravi (Lassius niger) koje poznajemo u prirodi ,izvan objekata ili više u manjim zgradama i privatnim kućama  dezinsekcija mrava Crni mrav Lassius niger

ZAGREB 01/61 77 775;01/ 61 10 194; 098/66 44 64; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

      ISTRA 052/460 050, 098/ 276 768; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Suzbijanje crnih mrava, odnosno uništavanje mrava ili uklanjanje mrava, te sredstva za borbu protiv crnih i svih drugih mrava su slična a odgovor na pitanje kako suzbiti mrave leži u kvalitetnom i detaljnom tretmanu ulaznih prostora u objekat jer su crni mravi u pravilu insekti iz okoliša a ne unutar objekta. No nije isključeno da ih bude u improviziranim vrtovima, zelenilu za uređenje prostora ili teglama za cvijeće kuglice za mrave,valjčiči za mrave,tipa bumortin

 Ljeti u tijeku ciklusa crnih šumskih mrava Formica ruffa -pojavljuju se i veliki leteći mravi