O STONOGAMA,DEZINSEKCIJI STONOGA-SUZBIJANJU STONOGA

Stonoge (Myriapoda)                            STONOGA VIDEO

su potkoljeno razmjerno jednostavno građenih kopnenih člankonožaca, uzdušnjaka, kojima kolutići nisu sjedinjeni i svaki kolutić (osim nekoliko zadnjih) ima po jedan ili dva para nogu.

Prave stonoge imaju od 13 do više od l00 dvojnih kolutića (diplosomiti) s po 2 para nogu na svakom kolutiću. Na glavi se nalaze tri para čeljusti i jedan par ticala za opip i njuh koja za razliku od ticala kukaca imaju mišiće. Otvori za disanje, odušci, (traheje) nalaze se uzduž cijelog tijela, a dugo, cjevasto srce ima ostije (dvostruke otvore) gotovo u svakom kolutiću. Probavilo je većinom u obliku dugačke cijevi. Izlučivanje se obavlja Malpigijevim cjevčicama. Kod jednog dijela stonoga spolni se otvori nalaze na prednjem dijelu tijela pa se nazivaju prednjospolci (Progoneata), a kod drugog dijela su na kraju zatka pa se nazivaju stražnjospolci (Opisthogoneata).

Stanište stonoga    KLIK -DERATIZACIJA DEZINSEKCIJA DEZINFEKCIJA ŠVAJGER NA FACEBOOKU

Stonoge su kopnene životinje koje nastanjuju vlažna staništa jer kroz površinu tijela i otvore za disanje gube znatne količine vode. Uglavnom su aktivne noću a po danu se skrivaju. Najčešće se hrane trulim lišćem.

Često se susrećemo s pitanjem dezinsekcije stonoga odnosno suzbijanja ili uništavanja stonoga. Izrazi deratizacija stonoga ili zaprašivanje stonoga potpuno su krivi iako ih mi profesionalci često susrećemo.

Razmnožavanje stonoga  stonoge u kući,stonoge u stanu,stonoge kako, stonoge forum

Za vrijeme parenja mužjaci stonoga stvaraju nakupine spermija koje složenim procesom prebacuju na ženke. Ženke nose jaja iz kojih se legu male kratke stonoge sa samo nekoliko parova nogu. Polaže jajašca u proljeće. Kao u mnogih člankonožaca larve izgledaju kao minijaturni oblici odraslih sa četiri para nogu. Žive od tri do sedam godina, ovisno o okolišu. Počinju se razmnožavati sa tri godine. Mužjak polaže sjeme na tlo, a ženka je koristi da oplodi jaja.Ženka proizvodi antifungalnu tvar prilikom uzimanja jaja u usta i tako ih zaštiti.Presvlače se veliki broj puta.

VRSTE STONOGA

Podkoljeno stonoga sadrži 13000 vrsta koje su uglavnom kopnene. Mogu se podijeliti na 4 razreda:

 • ·         strige (Chilopoda), kojima svi kolutići osim tri posljednja imaju samo jedan par nogu,

  ·         dvojenoge (Diplopoda) koje imaju dvojne kolutiće i na svakom kolutiću dva para nogu i dva para odušaka osim prva tri kolutića koji imaju po jedan par nogu,

  ·         malonošce (Pauropoda) koji su duljine od 0,5-1,5 mm a imaju 9-11 pari nogu,

  ·         kratkonošce (Symphyla) koji su duljine do 8 mm a imaju 12 pari kratkih nogu i par predljivih nastavaka na kraju tijela.

   

  Najdulja vrsta-Scolopendra gigantea duga je do 26 cm. U Hrvatskoj je česta i najpoznatija kućna ili štitonosna striga (Scutigera coleoptrata). Ona je insektivor i ubija i jede artropode (člankonšce), kao insekte i pauke.

ŠTETNOST OPASNOST STONOGA  ZA LJUDE

Manje stonoge smatraju se bezopasnima za ljude i kućne ljubimce, a ugrizom ne mogu probiti ljudsku kožu. Neke od većih stonoga mogu uzrokovati bolni ugriz s oteknućem i crvenilom oko ugriza. Limfni čvorovi u blizini mjesta ugriza mogu također nateći, ali obično ne dođe do oštećenja tkiva ili infekcije. Simptomi rijetko traju dulje od 48 sati. Gusjenice ne grizu, ali mogu lučiti otrov koji može nadražiti kožu i u teškim slučajevima oštetiti tkivo. Na mjesto ugriza stonoge kockica leda obično donosi olakšanje. Otrovne lučevine gusjenica treba isprati iz kože obilnim količinama sapuna i vode; alkohol se ne bi trebalo uzimati. Ako dođe do tkivne reakcije, treba primijeniti kortikosteroidnu kremu. Ozljede oka treba odmah isprati vodom (natopiti) i primijeniti kortikosteroidnoanalgetičku mast prikladnu za oko.

DEZINSEKCIJA STONOGA - SUZBIJANJE STONOGA pravilan izraz (nepravilan je deratizacija stonoga)

KAKO SUZBITI STONOGE ODNOSNO KAKO SE RIJEŠITI STONOGA?

 dezinsekcija stonoga, uništavanje stonoga, uklanjanje stonoga, kako suzbiti stonoge, suzbijanje stonoga, deratizacija stonoga, štetnost stonoga, borba protiv stonoga, otklanjanje stonoga, zaprašivanje stonoga, prskanje stonoga, špricanje stonoga, stonoge u kući, stonoge u stanu, stonoge kako, stonoge forum

Za uklanjanje ili otklanjanje stonoga obično pomažu uobičajena insekticidna sredstva širokog spektra pa se tako u borbi protiv stonoga postiže zadovoljstvo korisnika.

Uništavanje stonoga provodimo uobičajenom metogom vlažnog kontaktnog prskanja po putevima kretanja stonoga.

Pojam zaprašivanje stonoga možemo povezati s upotrebom insekticidnog prašiva po putevima kretanja stonoga.

 

Ova slika ne predstavlja stonoge već BABURE te ponekad ih ponekad laici miješaju (pogledajte članak o BABURAMA)NISU STONOGE VEĆ BABURE

ZAGREB 01/61 77 775;01/ 61 10 194; 098/66 44 64; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

      ISTRA 052/460 050, 098/ 276 768; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

KLIK -DERATIZACIJA DEZINSEKCIJA DEZINFEKCIJA ŠVAJGER NA FACEBOOKU