Deratizacija - raticidima (rodenticidima), kemijska metoda

DERATIZACIJU miševa i štakora (suzbijanje ili uništavanje,trovanje,otkalanjanje ili uklanjanje miševa ili štakora) izvodimo "otrovnom kemijskom metodom" postavljanjem zatrovanih meka u plastične, metalne ili kartonske kutije ,deratizacijske instalacije a koji sprečavaju rasipanje i propadanje meke te kontakt neciljanih vrsta (kućnih ljubimaca) s zatrovanim mamcima te povećavaju interes glodavaca. Kutije se označavaju oznakama upozorenja, numeriraju i datiraju radi lakšeg monitoriranja deratizacije,izmjene deratizacije (dotrajalih meka) i nadopunjavanja deratizacije te nose istaknute podatke o izvoditelju usluge deratizacije, o vrsti meka, protuotrovu, odgovornoj osobi tvrtke i njenom telefonu u slučaju potrebe brzog sprečavanja neciljanog i neželjenog otrovanja.

.DERATIZACIJSKE KUTIJE ŠVAJGER  Deratizacijska kutija stakori  DERATIZACIJA_ŠTAKORI_PLASTIKA  Deratizacijske kutije metalne  Deratizacija_kutija_kartonska_svajger

Takve se kutije upisuju u PLAN POSTAVLJANJA ZATROVANIH MEKA - PLAN DERATIZACIJE ili  (DERATIZACIJSKA MAPA) radi lakšeg kontroliranja, nadopune i uklanjanja po završenoj deratizaciji-suzbijanju glodavaca.Tako je moguća kontrola deratizacije odnosno nadzor deratizacije dakle pratiti mjesta najveće pojavnosti glodavaca, atraktivnosti meka za glodavce, pratiti puteve kretanja i zadržavanja glodavaca te uočiti puteve prema njihovim skrovištima.

Zatrovane meke dobivaju se miješanjem hranjivog nosača i raticida. Nosač može biti svjež-vlažan ili suh-trajan, može biti sa lomom zrna žitarica, keksima ili pahuljicama ponekad i sa grisom. Žitarice su sterilizirane tako da neće isklijati. Kako bi se spriječilo rasipanje ili otapanje meke meka može biti parafinizirana - kruta ili peletriana.Trovanje miševa (trovanje štakora) obavlja se tako pripremljenom mekom.

Meke uz nosač sadrže i atraktante (začine) radi primamljivosti za glodavca ili pak veziva (ulje ili masnoće), a što produžava i trajnost meke te je čini hidrofobnom-vlagootpornijom.

Svakako treba napomenuti da im tvornički i laboratorijski ispitane zakonom dopuštene meke izričito odgovaraju po ukusu i nutritivnoj vrijednosti pa rado jedu izložene meke, a ženke miševa i štakora prilikom dojenja potomstva "predaju" određene količine svom potomstvu u leglu višekratno gdje se također izražava kumulativno djelovanje raticida antikoagulanta.Suzbijanje štakora i miševa tim kumulativnim učinkom omogućava sveobuhvatnost na sve razvojne stadije glodavaca.

Raticidi odnosno rodenticidi moraju

  • biti učinkoviti dakle suzbijati,uništavati,otkanjati,tjerati ili uklanjati miševe ili štakore  u vrlo malim količinama ,
  • biti "humani" u primjeni dakle da ne izazivaju dugotrajnu agoniju u glodavaca
  • biti takvi da ne izazivaju otpornost
  • u primjenjenim koncentarcijama i količinama biti neotrovni, neopasni i neškodljivi za ljude te postavljeni na stručan - siguran način 
  • po mogućnosti sadržavati gorku tvar tzv.Bitrex koja odbija ostale sisavce i ljude od konzumacije te u slučaju konzumacije izaziva povraćanje

RATICIDI koje primjenjujemo posjeduju dozvolu za promet i uporabu u Republici Hrvatskoj, postavljaju se prema njihovoj svrsi i namjeni te  obzirom radi li se o javnom zdravstvu, veterinarstvu ili poljoprivredi..

Svaki korisnik dobiva potvrdu i uputu te STL -sigurnosno tehnički list upotrebljene opasne kemikalije.

Kemijska mjera deratizacije, odnosno izlaganje zatrovanih mamaca provodi se kada je unatoč poduzetim preventivnim mjerama došlo do pojave ili nekontroliranog razmnožavanja štetnih glodavaca.
Izbor i vrsta formulacije zatrovanih mamaca, način i dinamika izlaganja i mjere opreza ovise o vrsti štetnih glodavaca koji se suzbijaju, biološkim i etološkim svojstvima štetnih glodavaca, brojnosti populacije te o svojstvima i namjeni površine, prostora ili objekata.
deratizacija miševa,deratizacija štakora, deratizacija obavezna, plan postavljanja zatrovanih meka, plan postavljanja otrova, otrov za miševe,otrov za štakore,deratizacijska mapa, plan deratizacije, raticidi, kemijska deratizacija, rodenticidi, sanitarna deratizacija, preventivna deratizacija, suzbijanje glodavaca, suzbijanje miševa, suzbijanje štakora, uništavanje miševa, uništavanje štakora, uništavanje glodavaca, uklanjanje glodavaca,sredstvo protiv miševa,sredstvo protiv štakora,zamke za miševe,zamke za štakore, kutije za miševe, kutije za štakore, ljepilo za miševe,ljepilo za štakore,trovanje miševa, trovanje štakora, deratizacijske instalacije, deratizacijske kutije, zatrovani mamci, zatrovana meka, deratizacijsko ljepilo, deratizacijske lovka, plan zatrovanih meka, plan zatrovanih mamaca, deratizacijska mapa, kontrola deratizacije, izmjena deratizacije, nadzor deratizacije, monitoriranja deratizacije, izmjene deratizacije, nadopuna deratizacije

Kemijske mjere deratizacije, odnosno načini izlaganja zatrovanih mamaca, provode se:

– zaprašivanjem – primjena rodenticidnih prašiva za posipanje rupa i putova kretanja štetnih glodavaca,

– izlaganjem rasutih rodenticidnih mamaca,
– izlaganjem krutih (parafiniziranih) rodenticidnih mamaca,
– izlaganjem pojilica s vodenim otopinama rodenticida,
– fumigacijom – primjena plinova.

Način izlaganja zatrovanih mamaca za suzbijanje miševa i štakora mora biti pažljivo odabran, planiran i mora osigurati maksimalno pokrivanje infestiranih površina. Mora biti izveden na način da su izloženi zatrovani mamci postavljeni na mjesta na kojima su dostupni i prihvatljivi štetnim miševima i štakorima.

Zatrovane mamce treba postavljati na i uz mjesta na kojim je uočen najveći broj glodavaca, na putove njihova kretanja i zadržavanja.
Zatrovane mamce uvijek treba izlagati na skrovita i zaklonjena mjesta ili u zato predviđene kutije ili hranilišta.
Zatrovani mamci moraju biti izloženi na način da su nedostupni za sve neciljane vrste, domaće i ostale životinje, ljude, a posebno djecu.
Zatrovani mamci izloženi blizu domaćih životinja, posebno kruti (parafinski), moraju biti vezani žicom da ih štetni glodavci ne bi mogli ponijeti.
Zatrovani mamci moraju biti izloženi na način da ne kontaminiraju hranu i da ne bi slučajno ili zabunom bili pomiješani s hranom.
Broj i količina izloženih zatrovanih mamaca te način izlaganja uvijek mora biti u skladu s uputama za uporabu proizvoda.
Tijekom pregleda, odnosno izvida uspješnosti provedene mjere, pojedeni zatrovani mamci moraju se obnavljati.
Zatrovani mamci izloženi u kanalizacijskim sustavima moraju biti otporni na vlagu i izloženi na mjestima ili način da ih voda ne može otplaviti, kao i zatrovani mamci postavljeni u hraništa.
Zatrovane mamce izvoditelj obvezatnih DDD mjera ne smije davati korisnicima obvezatnih DDD mjera na korištenje bez nadzora

 

 

 

ZAGREB    01/61 77 775;01/ 61 10 194; 098/66 44 64; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

ISTRA 052/460 050, 098/ 276 768; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.">Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.