Dezinfekcija

DEZINFEKCIJA PRVA I NAJBITNIJA U PRAKSI I U POJMOVNIKU

Dezinfekcija je skup različitih mjera koji se provode s ciljem uništavanja, usporavanja rasta i razmnožavanja ili uklanjanja većine mikroorganizama na površinama i predmetima,na u zraku i tekućinama do situacije koja se smatra sigurnom za zdravlje. Mikroorganizmi (bakterije i njihove spore,virusi, paraziti, protozoe,gljivice) su ti koji uzrokuju zarazne bolesti i neželjeno kvarenje namirnica dok su glodavci i insekti samo njihovi prenosioci-vektori.

Mikrorganizmi mogu biti prenešeni u organizam čovjeka izravno (direktno) i neizravno (indirektno).

Kako bismo razumjeli svrhu ,cilj i same metode primjene dezinfekcije bitno  je spoznati način nastajanja zarazne bolesti koji se sastoji od 5 neophodnih faktora (karika u lancu) nazvanih VOGRALIKOVIM LANCEM:

  • izvor zaraze
  • putevi širenja bolesti
  • ulazna vrata infekcije
  • količina i virulencija uzročnika
  • predispozicija (osjetljivost) samog domaćina

Zarazna bolest spriječit će se ukoliko bilo koja od ovih karika izostane.

Prava potreba za postupkom dezinfekcije kada ga provode ovlaštene tvrtke za dezinfekciju pa tako i tvrtka ŠVAJGER nastaje kada se treba provesti dezinfekcija

  • prostora u kojima se pojavila zarazna bolest 
  • prostora u kojima je pojavilo trovanje hranom (salmoneloze,crijevne zarazne bolesti,hidrične epidemije,legionarska bolest)
  • prostora u kojim su nađeni leševi ljudi ili životinja
  • fekalnih masa kod izljeva kanalizacije i pucanja cijevi
  • uklanjanje neugodnih mirisa
  • prostora i prijevoznih sredstava
  • cisterna ,bazena,vodozahvata,vodoopskrbnog sustava
  • ventilacijskih ,klimatizacijskih i zrakovodnih sustava

Dezinfekcija se provodi mehaničkim, fizikalnim ili kemijskim mjerama.
Mehaničke mjere dezinfekcije podrazumijevaju mehaničko uklanjanje mikroorganizama s radnih površina, predmeta ili u prostoru kao samostalne metode uklanjanja mikroorganizama, odnosno stvaranja preduvjeta za uspješno provođenje drugih postupaka dezinfekcije, a provode se struganjem, metenjem, odmašćivanjem i pranjem, filtracijom, ventilacijom i taloženjem.
Fizikalne mjere dezinfekcije podrazumijevaju uporabu topline (suha ili vlažna) koja svojim djelovanjem uništava, usporava rast i razmnožavanje ili uklanja većinu mikroorganizama.
Kemijske mjere dezinfekcije podrazumijevaju uporabu kemijskih tvari, odnosno dezinficijensa, koje svojim djelovanjem uništavaju, usporavanju rast i razmnožavanje ili uklanjaju većinu mikroorganizama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZAGREB 01/61 77 775;01/ 61 10 194; 098/66 44 64; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

      ISTRA 052/460 050, 098/ 276 768; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.