O smeđim žoharima i dezinsekciji žohara

SMEĐI ŽOHARI (BLATTELA GERMANICA)

 

UPOZNAJTE NAJLJUĆEG NEPRIJATELJA-NAJČEŠĆEG ŠTETNIKA

 Dezinsekcija_zohara

SUZBIJANJE ŽOHARA-DEZINSEKCIJA ŽOHARA odnosno borba protiv žohara je mukotrpno i kada se pitamo kako riješiti žohare govorimo o višekratnom uništavanju žohara upotrebom različitih sredstava i tehnologija protiv žohara ali gotovo nemoguće do njihova istrebljenja već do suzbijanja na biološki minimum. 

METODE I SREDSTVA ZA BORBU PROTIV ŽOHARA TVRTKE "ŠVAJGER",TEHNOLOGIJE I MJERE ZA BORBU SA ŽOHARIMA ODNOSNO RJEŠAVANJE PROBLEMA S ŽOHARIMA

 • PRSKANJE PROTIV ŽOHARA (zovu još i špricanje žohara ili zaprašivanje žohara-korištenje insekticida u tekućini)

 • ZADIMLJAVANJE,DIMLJENJE PROTIV ŽOHARA (suhi aerosol)

 • KLOPKE, LOVKE PROTIV ŽOHARA (feromonske ili mamci)

 • ZAMAGLJIVANJE PROTIV ŽOHARA (magla protiv žohara-HLADNO-ULV ili TOPLO-vlažni aerosol)

 • PRAŠENJE PRAHom ZA DEZINSEKCIJU (može sadržavati dijatomejsku zemlju i hormone) 

 

 • GEL ZA  ŽOHARE– GELIRANJE PROTIV ŽOHARA (hranidbeni mamac s insekticidom) bumortin žohare, kuglice tipa bumortinza žohare,bumortin valjčići,

            Prednosti gela za žohare pri suzbijanju žohara-dezinsekciji žohara

  ·         neinvazivan bez višestrukog onečišćenja površina,inventara i namirnica ni potrebe za posebnom zaštitom ili ispraznjivanjem prostora 

  ·         insekticid za izravnu brzu primjenu (gotov i pripremljen) pa štedi vrijeme

  ·         insekticidni gel kremasti mamac za direktnu primjenu (bez prskanja izravno na kritične točke)

  ·         bez mirisa i stvaranja neugodnosti za vaše potencijalene klijente u  samom objektu jer nema nikakvog     

  ·         Ukusan je žoharima i privlači ih 

  ·         dokazana visoka učinkovitost djeluje i do 3 mjeseca nakon  jedne aplikacije. 

  ·       prikladan za uporabu na vanjskim i u unutarnjim prostorima, u kućama, skladištima, na javnim površinama, u školama, bolnicama, restoranima, hotelima, kinima, kampovima, javnim i ostalim prijevoznim sredstvima, industrijskim postrojenjima (uključujući prehrambenu industriju), laboratorijima i sl.

  ·       Žohari koji nisu došli u kontakt s mamkom obično se hrane izmetom i leševima drugih žohara (kanibalizam žohara), čime gutaju dovoljnu količinu aktivnih tvari koja bi bila smrtonosna stvara se lančani "domino"efekt, koji pospješuje učinkovitost gela i brzo dovodi do uništenja cijele populacije.

  ·         Jednostavnost za aplikaciju i pristupačnost Gel se primjenjuje pomoću posebnog aplikatora (pištolja), koji omogućava preciznu dozaciju sredstva u kapljicama, na za to predviđenim mjestima.

  ·         većina ih sadrži denantonium benzoat, gorki agens koji smanjuje rizik od slučajnog gutanja djece i ne-ciljanih životinja

  DEZINSEKCIJA GELOM protiv žohara-geliranje

 • AEROSOL GOTOVI SAMOISPRAŽNJIVI SPREMNICI

DOBITNA SU KOMBINACIJA ZA SUZBIJANJE-UNIŠTAVANJE-BORBU PROTIV ODNOSNO UKLANJANJE ILI OTKLANJANJE ŽOHARA

tip bumortin žohare, kuglice kao bumortin žohare,valjčići - bumortin,kućice kao bumortin  za žohare

Svaka od navedenih mjera uništavanja usmjerena je na biologiju i ponašanje žohara u svrhu njihova otklanjanja.  Sredstva protiv žohara djeluju na žohare kontaktno-dodirom, probavno-digestivno-ingestivno ili respiratorno-inhalacijom u dišne puteve insekata. Insekticidi mogu biti trenutnog-" knock down" djelovanja ili produljenog -rezidualnog djelovanja i mogu imati efekt "istjerivanja"- flushing efekt. Objasnit ćemo jednostavno, laicima pristupačnim tumačenjem, o kakvom se štetniku radi te koje su njegove biološke i morfološke osobine i zdravstveni rizici i opasnosti za ljude. Ako Vam već to nešto govori, protivnik je kojeg poštujemo, ali vješto suzbijamo zahvaljujući iskustvu i stalnoj edukaciji.   

SKROVIŠTA ŽOHARA - STANIŠTA,HABITAT

Smeđi žohari su fluktuacijom i mobilnošću robe postali pratitelji čovjeka-sinantropni štetnici.Najviše se zadržavaju u domaćinstvima i proizvodnim procesima s hranom. Tako su u ugostiteljstvu prisutni u kuhinjama-video YouTube, kupaonicama, skladištima (hoteli, restorani, pizzerie, pečenjare, burekđinice, fast food i zalogajnice, slastičarnice i zdravljaci, krčme, gostionice, bistroi i buffeti, caffe barovi, frizerski saloni, mesnice, ribarnice). Ima ih u bolnicama, domovima umirovljenika, đačkim domovima, vrtićima i igraonicama. Često su u javnim kuhinjama i kuhinajma javnih ustanova, u prijevoznim sredstvima poput brodova, željezničkih kompozicija i zrakoplovima. Skrivaju se u pukotinama zidova i procijepima kuhinjskih elemenata, drvenim štokovima-dovratnicima, iza pločica.

Ne vole svjetlost, može ih se zvati "noćnim insektima" što vrijedi znati pri njihovu otklanjanju.

Kada ih se viđa danju, znači da su se toliko namnožili da im je životni prostor postao skučen, a potraga za hranom koje ima sve manje izvlači ih na dnevno svjetlo (visoka infestacija). I tu se javlja potreba za drastičnim mjerama suzbijanja. Nažalost, korisnici se javljaju najčešće tek u toj poodmakloj fazi najezde žohara, dakle onda kada je sve što su sami pokušali pri otklanjanju žohara propalo ili kada je stanje postalo neizdrživo, njihovo je strpljenje doseglo vrhunac, a borba protiv žohara postala epskom avanturom. Nalaze smeđe žohare u blizini djece, noću i danju na krevetu, po hrani, neprestalno. Žive u izuzetno vlažnim uvjetima i visoka im temperatura ne smeta, dok se kemikalije - insekticidi potrebne za njihovo suzbijanje u vlazi razblažuju ili ispiru te na visokim temperaturama ili karboniziraju ili do neke mjere isparavaju. Time je često oslabljena i učinkovitost samih kemikalija ...Temperatura u blizini ništice usporava razvojni ciklus žohara, smanjuje potrebu za prehranom, a ispod ništice dolazi do uginuća prvenstveno  larvi, nimfi a zatim i odraslih insekata, već nakon par sati.

Uz to žohari vrlo brzo stvaraju otpornost (rezistenciju) na insekticide. Bez zraka mogu preživjeti i do 45 minuta. Sve navedeno komplicira uništavanje žohara

NAČIN ŠIRENJA ŽOHARA NA SUSJEDSTVO (važno za sprečavanje)žohari kako, žohari forum

 

Žohari će naći načina da uđu u Vaš prostor s ambalažom i namirnicama iz trgovine, iz pekarne, sa prtljagom, aparatima ili rabljenim namještajem, poklonom, instalacijama iz drugih stanova u zgradi.

Ne možete biti sigurni da ste ih sami unijeli, možda ih je u zgradu unio Vaš susjed, a koji je kao i Vi (ruku na srce) tajio i borio se sam do zadnjeg trenutka kada treba suzbijati žohare u čitavoj zgradi.

U potrazi za hranom prelaze iz prostorije u prostoriju, iz stana u stan, iz zgrade u zgradu, a mogu dugo živjeti bez hrane...Dalje u stambenim i javnim zgradama putuju instalacijama vodovoda i kanalizacije, centralnog grijanja, ventilacijama-odušnicama, instalacijama struje te kablovske televizije-bužirima. Takoder se nalaze i u dizalima te po hodnicima i nesmetano nas obilaze.....Samo je pitanje vremena kada će se u zgradi ako je jedan stan zaražen, svi ostali zaraziti. Logika kazuje slijed događaja- puzeći insekt nikako nije došao na više katove zgrade leteći već puzanjem. Ako ih imaju susjedi u prizemlju 5  i 8 katu biti će ih i između i iznad i ispod.. Svaka im je pukotina put prolaska, a niže navedene karakteristike osiguravaju im opstanak.

TRAGOVI PRISUSTVA ŽOHARA

DETEKCIJA i PREVENCIJA SUZBIJANJE-Video YouTube                  ip bumortin žohare, kuglice kao bumortin žohare,valjčići - bumortin,kućice kao bumortin  za žohare

Fekalije kao mljevena kava, ostaci tijela, presvlaka, mrtvi i živi insekti.

GRADJA SMEĐIH ŽOHARA.

bumortin žohare, kuglice bumortin žohare,valjčići bunortin,kućice za žohare kako se riješiti žohara,

Odrastao insekt (imago) veličine je 15-20 mm tijela svjetlo smeđe boje. Mužjak je nešto manji od ženke, oba spola imaju krila koja im služe kao pokrov i u osjetilne svrhe. Ne lete. Na nadvratnjaku nalaze se 2 tamne uzdužne pruge. Ticala (pipci ili antene) su im iste dužine kao tijelo. Noge su duge i svjetlije od tijela. Na nogama i na zatku posjeduju osjetilne dlačice kojim mogu osjetiti i majmanju vibraciju ili strujanje zraka tzv. cerci.

Za disanje se ne koriste usnim aparatom i plućima već sustavom cjevčica tzv. traheja  koje otvaraju i zatvaraju svoje ventile ovisno o tome ispušta li se CO2 ili uvlači kisik.

Savitljivo sitno spljošteno tijelo omogućava im migraciju i kroz najmanji otvor, racijep i pukotinu.

Smeđi žohari (Blatella germanica) kao vrsta reda Blattaria žohara razvili su izuzetno osjetilo vida koje im omogućava da zapažaju uokolo sebe jer mu je oko sastavljeno od mnoštva pločica tako da ne mora okretati glavu ili tijelo već zapaža sve u radijusu od 360 stupnjeva, te zapaža svaku promjenu (pokreti, svjetlost, vibracije i strujanje zraka u prostoru) na 5 metara udaljenosti, stoga svako "ganjanje" smeđih žohara po prostoru da biste ih "umlatili" predstavlja gubitak vremena i energije.

Za vrijeme svog života smeđi žohari se kreću grupno, izmješano u parovima i mužjaci i ženke. Stvaraju svoje aglomeracije vodeći se atraktivnošću seksualnih i drugih hormona .

RAZMNOŽAVANJE ŽOHARA i ŽIVOTNI VIJEK (izuzetno važno za suzbijanje i uništavanje žohara)         Razvojni ciklusi najčešćih žohara - YouTube               ip bumortin žohare, kuglice kao bumortin žohare,valjčići - bumortin,kućice kao bumortin  za žohare

dezinsekcija_zohara_smedji_zohar_razvojni oblici

Ženka za vrijeme svog životnog ciklusa koji traje u projseku 5-6 meseci od dana svog nastanka može položiti preko 150 jajašaca odnosno larvi u vidu kapsula (jajnih paketa ooteka) veličine 0,5-1,0 centimetra. Ooteke su zaštićene slojem hidrofobne bjelančevinaste tvorbe hitina, oblika su sličnog grahu i ženka ih netom pred izlijeganje polaže na vlažna, tamna i topla mjesta blizu izvora hrane. Period polaganja jajašca od strane smeđih žohara je 15-30 dana u iznosu od 17-56 jajašaca u paketu.

·   Period inkubacije (vrijeme izlijeganja jaja žohara u ooteci) ovisno je od temperature te na temperaturi 22,2oC iznosi 34 dana,a kod temperature 27,5oC je 17 dana. Period odrastanja od larve, preko nimfe do rasplodnog oblika-imaga traje 4-8 mjeseci.

 

 

 

·    Nakon određenog perioda 15-20 dana ooteka puca i na svijet izlaze živi podmladak-larve od čega je u prosjeku 40-50% ženki a 50-60% mužjaka (oba spola građe su slične odraslom insektu - nepotpuna preobrazba). Ooteka koja puca i mlade ličinke žohara izlaze ..

Žohar se 5 x presvlači i prilikom rasta odbacuje svoju košuljicu, koja je zdravstveni problem.

Krila dobijaju posljednjim presvlačenjem no ona su zakržljala i ne služe za letenje već su obrambene i osjetilne namjene.14 dana od poslijednjeg presvlačenja spolno su zreli i počinju se pariti.

·         brzina razvoja ovisi o vlazi, temperaturi i hrani.

·         Zivotni vijek smeđih žohara je cirka 4-6 meseci ili 120-180 dana

-    Larve mogu izdržati do 10 dana bez hrane, adulti pola mjeseca do mjesec dana

                                                                                                                                                                          KLIK -DERATIZACIJA DEZINSEKCIJA DEZINFEKCIJA ŠVAJGER NA FACEBOOKU

 

NAČIN SPORAZUMIJEVANJA ŽOHARA UNUTAR VRSTE

Komuniciraju kemikalijama, feromonima kojima se pronalaze, pare, obavještavaju o staništima sigurnim za boravak i o izvorima hrane. 

PREHRANA ŽOHARA

Također oni su svežderi-omnivori (hrane se hranom animalnog i biljnog porijekla), u nepovoljnim uvjetima su i kanibali (proždiru i jedinke svoje vrste), a postoje i spoznaje da mogu probaviti drvene-celulozne materijale te da u probavnom traktu posjeduju enzim za energetsku razgradnju celoloze - CELULAZU.

Neka istraživanja se vode informacijama da konzumiraju i sapune, zubnu pastu, ljepilu ili kozmetici. 

Najčešće vole

·         šećer, kolači, slatkiši-konditorski proizvodi, škrob, slastice-ugljikohidrati

·         masna hrana biljnog i životinjskog porijekla-masti

·         svježe, termički obrađeno, sušeno ili  konzervirano životinjsko meso-bjelančevine

·         kruh, pekarske i mliječne proizvode

ŠTETNOST žohara U ZIVOTNOJ I RADNOJ SREDINI PO UKUĆANE,korisnike I RADNO OSOBLJE:

Smeđi žohari u prvom redu štete ukućanima i radnoj sredini ne samo izgledom od čega većina ljudi koji se susreće sa smeđim žoharima ima trajno gađenje, aksioznost, psihičke prolazne smetnje koje rezultiraju padom raspoloženja pa čak i padom radne sposobnosti i osobne sigurnosti u sebe.

MOGU OŠTETITI tekstil, papir, knjige.

Izmetom i urinom mogu izazvati osjetljivih elektronskih sklopova u elektroničkim uređajima u koje se zavlače (računala, display aparata, vage, programatori, senzori, telefoni, mikrovalne pećnice)

Svojim vektorskim-prenositeljskim  djelovanjem prenose veliki broj infektivnih i zaraznih bolesti konkretno u hrani i namještaju, a sa kojima ljudi dolaze u kontakt po unosu hrane ili brišući i dodirujući kožom mjesta izmeta smeđih žohara u većini slučajeva potpuno nesvjesni kontakata sa izmetom i bakterijama koje ostaju nakon prolaza smeđih žohara.

Sekretima i ekskretima (izmetom) te presvlakama zagađuju hranu, predmete i površine kojima se služe ili borave ljudi.

Spektar bakterija koje smeđi žohari prenose odnosno mogu prenijeti u praksi je veliki ali se najčešće primjećuju infekcije sa ovim vrstama bakterija a prenose ih isključivo smeđi žohari ako je higijena stana, kuće i lokala propisna:

·         salmonela

·         streptokoka

·         stafilokoka

·         tuberkuloza,kolera, tifus,

Put ulaska ovih bakterija u tijelo čovjeka je putem izmeta, neopranih ruku, nakon kontakta pacijenta odnosno ukućana sa insektim ili nedovoljno dobro opranom pribora za jelo.
Smeđi žohari prenose i teže vrste infekcija poput virus (npr Poliovirus)

alergije urtikarije ASTMA KOD DECE I POJAVA SMEĐIH ŽOHARA 

60% UZROCNIKA ASTME KOD DjECE SU DIREKTNO ILI INDIREKTNO IZAZVANe SMEĐIM ŽOHARIMA I BAKTERIJAMA KOJE PRENOSE SMEĐI Žohari

Alergeni (arthropomiozin) u žohara se nalaze u slini, fekalijama, dijelovima tijela ili u samim uginulim tijelima smeđih žohara. Pravovremenom primjenom i ponavljanjem dezinsekcije u propisanim rokovima (vremenskim razmacima) sa preparatima koji su  odobreni za upotrebu u javnome zdravstvu ukućani štite sebe i roditelji ujedno štite zdravlje svoje djece smanjujući pojavu komplikacija koje su direktno ili indirektno uzrokovane bakterijama, virusima i alergenima, a zaraženost se svodi na minimalan ili totalan nivo istrebljenja nakon postupka dezinsekcije odnosno prskanja dok se povrat zaraženosti (infestacije) štetnicima -tzv. recidiv infestacije svodi na najmanju moguću mjeru.

Ujedno sam izmet smeđih žohara dovodi do neugodnog mirisa što mnogi vlasnici stanova,kuća i lokala poistovjećuju sa neugodnim smradom iz sanitarnih čvorova  odnosno WC-a što je zabluda.

RAZLOG ZA PROFESIONALNO SUZBIJANJE ŽOHARA ,UKLANJANJE I RAZLIKE OD SISTEMA "URADI SAM" ILI URADI U FUŠU (NA CRNO)

1)    KUPOVNI ULTRAZVUČNI APARATI - da trajno nešto vrijede , ne bi kemijska dezisekcija bila zakonom propisana mjera za postupak u ljudskoj sredini,

 • b)    insekti i nemaju slušne organe već mogu osjetiti vibracije
 • c)     upitna je njihova zdravstvena opravdanost obzirom da elektromagnetski valovi mogu djelovati na stanice sisavaca pa tako i ljudi

SUZBIJANJE ŽOHARA,UNIŠTAVANJE ŽOHARA,UKLANJANJE ŽOHARA,UBIJANJE ŽOHARA,ISTREBLJIVANJE ŽOHARA –BORBA PROTIV ŽOHARA

Dezinsekcija žohara uspjela Korisnici prostora zaraženih žoharima često umanjuju ili negiraju pojavu žohara iz više razloga:

·         ne mogu prihvatiti da se takvo što dešava njima

·         pokušavaju dezinsekciju žohara obaviti sami (da se ne bi saznalo u zgradi ili susjedstvu)

·         pokušavaju dezinsekciju obaviti "na crno", kako bi "eto" jeftinije prošli

·     pokušavaju izbjeći troškove ponavljanja tretmana nakon 30 dana što radi uštede, što radi sramote u susjedstvu (dezinsekciju žohara mora se ponoviti nakon 3-4 tjedna zbog biologije žohara, razlog je izlazak mladih ličinaka iz jajašaca u ootekama)     

Nestručnim radom postoji opasnost od otrovanja ukućana , kao i do pojave još veće otpornosti insekata

Kada se već primjeti velika infestacija tada se mora znati da će borba biti dugotrajna-višekratna i naporna, ali da će zajedničkim postupanjem korisnika i izvoditelja proizvesti učinak otklanjanja smeđih žohara.

Suzbijanje odnosno uništavanje smeđih žohara je proces i postupak koji zahteva strpljenje i odlučnost samog vlasnika i korisnika prostora gde su smeđi žohari nastanjeni da bi došlo do trajne dezinsekcije odnosno eradikacije. On ovisi o uvjetima u prostoru i o biologiji insekta, o tehnologiji primjene insekticida, kvaliteti i dozi samog insekticida, trudu i radu izvoditelja ali i o trudu i radu korisnika dezinsekcije.

Obzirom na navedeno spoznaja je da se smeđi smeđi žohari ne mogu suzbijati mehaničkim "udaranjem" (može ljepljivim klopkama i hormonalnim lovkama) već kemijskim putem kada žohar ili unosi insekticid u probavni i dišni sustav ili prelazi kontaktno preko sloja insekticida koji će mu bilo odjednom - akutno kao "knock down" ili postupno - kumulativno tzv. rezidualnim – ostatnim djelovanjem predati ubitačnu dozu insekticida. 

Uočena jajašca su znak da je dezinsekcija žohara u stanu, prostoru i/ili lokalu HITNO POTREBNA te da Vam predstoji teška, ali ne nemoguća borba u procesu suzbijanja smeđih žohara

Neugodan i odbojan miris u stanu iako se higijena sanitarija odrzava redovno dolazi u ovom slučaju od samih smeđih žohara odnosno njihovog izmeta koji se jako teško uklanja sa zidova ili površina namještaja.

Žohare suzbijamo 

KAKO SUZBITI ŽOHARE ? Najčešća je želja odnosno očekivanje korisnika da sve bude neotrovno (ekološki), da žoharima pokažemo izlaz iz stana (kao da su "jadnici" zalutali) i da se više nikada ne vrate...

Ali nitko nije pitao žohare (sarkazam- ali temeljen na iskustvu):

KAKO SU DOŠLI? ZAŠTO IM SE KOD NAS SVIĐA? KOLIKO IH JE I ZAŠTO IH JE TOLIKO MNOGO? ZAŠTO NE ODU? GDJE SE SVE SKRIVAJU? I DA LI IM MI, ILI SLUČAJNO NEŠTO SMETA? 

KORAK 1 U SUZBIJANJU SMEĐIH ŽOHARA: Upute korisnicima dezinsekcije ili deratizacije

Informirajte se na stranicama tvrtke ŠVAJGER te pošaljite kontakt obrazac ili nazovite telefonom tvrtku ŠVAJGER. Kao sugovornika sa naše strane imat ćete osobu sa stečenom stručnom naobrazbom i velikim iskustvom, što vrijedi kako za Zagreb tako i u Istri , a tako i za bilo koji dio države.

 

Ništa nije banalno, zanemarivo ili nebitno pa si sve okolnosti oko svog upita zapišite tako da biste po kvalitetno postavljenim pitanjim dobili što cjelovitiji i odgovarajući odgovor. Nepotpune ili skrivene informacije nikome ne idu na ruku i samo dovode do problema u otklanjanju smeđih žohara....

KORAK 2 U SUZBIJANJU SMEĐIH ŽOHARA:

Naš djelatnik postavit će Vam slijedeća pitanja:

·         Kada ste prvi put uočili smeđe žohare u svom stanu,kući ili lokalu? (Okvirno datum prije mjesec, dva, tri ili više mjeseci?

·         Gdje ste najviše uočili smeđe žohare? Zapišite.

·         Viđaju li se i po danu ili samo po noći-u predvečerje?

·         Jeste li nešto kupovali, montirali, jeste li nekamo putovali, jeste li dobili kakav proizvod ili uređaj?

·         Je li možda Vaš susjed imao iste probleme, pa možda i prskao nedavno?

·      Jeste li prije poziva koristili neka sredstva za suzbijanje smeđih žohara (sprejevi, lovke, prašci, tekućine) ? Zapišite koja sredstva ste koristili i njihove aktivne tvari, (upisane su na deklaraciji) ? Koliko dugo ste navedene sredstva koristili i na koji način? Koliko su se ta sredstva pokazala učinkovitim? Da li se nakon primjene sredstava koje ste dosada koristili smeđi žohari  i dalje pojavljuju?

·         Da ste primjećevali jajasca ili larve-nimfe (malene crne bubice slične odraslom insektu)?

·       Da li ste koristili usluge neke druge službe ? Kojeg datuma je to poslednji put bilo? Sjećate li se je li prskao, zamagljivao i je li postavljao gel ili lovke? Sakupite dokumentaciju koju imate....

·         Da li u prostoru žive ili borave bebe, ribe, kornjače, gušteri, ptice ili mali kućni ljubimci?

·         Da li u prostoru živi alergična osoba, osoba sa bronhalnom astmom, trenutno oboljela ili imunokompromitirana osoba?

KORAK 3 U SUZBIJANJU SMEĐIH ŽOHARA:

 • pRISTUPITE SVOJIM ZADACIMA ODGOVORNO, SAVJESNO I PREDANO:
 • pripremite prostor za dezinsekciju prema naputku na stranicama tvrtke ŠVAJGER
 • isplanirajte i osigurajte vrijeme potrebno za djelovanje insekticida prije dekontaminacije (da može odstajati)
 • ne ometajte djelatnika pri tretmanu već pratite njegov rad  i naknadno kada završi svoj izvježbani uhodani postupak zatražite da se još negdje dodatno obiđe
 • nastojte promijeniti navike održavanja prostora, provjetravanja
 • inspekcije (pregledavanja) stvari, namirnica, ambalaže i aparature koje unosite
 • čuvajte svu dokumentaciju vezanu uz suzbijanje
 • pridržavajte se naputaka vezano uz ponavljanje tretmana obzirom na biologiju žohara

         SAMO TAKO USPJEH NEĆE IZOSTATI - I VI ZASLUŽUJETE MIRAN SAN.

 ZAGREB 01/61 77 775;01/ 61 10 194; 098/66 44 64; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

      ISTRA 052/460 050, 098/ 276 768; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

KLIK -DERATIZACIJA DEZINSEKCIJA DEZINFEKCIJA ŠVAJGER NA FACEBOOKU

ŠVAJGER d.o.o. za sanitarnu zaštitu (dezinsekciju,deratizaciju,dezinfekciju, mikrobiološko uzorkovanje)